Du har netop indspillet en sang eller klippet din første podcastepisode. Euforisk læner du dig tilbage i stolen, mens du lytter til dit mesterværk. Det er perfekt! Men hov vent, hvad er nu det?
Da du afspiller næste musiknummer, er dine trommehinder ved at sprænges. Hvorfor er det så højt i forhold til det du har lavet? Du afspiller flere forskellige podcasts og musiknumre, og finder til din store overraskelse ud af, at det ikke er de andre sange og udsendelser, der har en høj lydstyrke, men dit, der har en meget lav lydstyrke.
Hvordan er det sket, og hvordan løser du det? Læs med i dette blogindlæg og få svarene.
Hvad er loudness, og hvorfor er det vigtigt?
For at forstå hvad loudness standarder er, er vi først nød til at forstå det problem loudness standarderne løser.
Før de første loudness standarder blev introducerede tilbage i 2010, målte man udelukkende lydstyrke som peak-niveau. Altså hvor høj en sang eller udsendelse var i dB. Det menneskelige øre opfatter pr. automatik høj lydstyrke som lydende bedre end en lavere lydstyrke. Derfor forsøgte alle at mixe deres sange, TV-reklamer osv., så højt som muligt.
I digitale medier kan lyden aldrig overstige 0 dB, men rent teknisk kan man skrue på andre parametrer, eksempelvis kompression og psykoakustik, og på den måde ændre den subjektive opfattelse af lydstyrken, så det lyder endnu højere. Tendensen blev så udbredt, at der opstod et navn for den: The Loudness war.
I sidste ende førte det til en masse lyd-indhold med utrolig høj lydstyrke og meget lidt dynamik. Ydermere kunne der forkomme utrolig store udsving i lydstyrken, fra en udsendelse til en anden.
Nedenfor kan du se et ekstremt eksempel på en sang, som er blevet komprimeret så voldsomt, at der næsten ikke er noget dynamik tilbage i nummeret.
Til venstre ses det originale nummer. Til højre ses en ekstrem komprimeret udgave af nummeret. Brug skyderen midt i billedet for at sammenligne de to lydfiler.
For at forhindre problemerne med The Loudness war, introducerede man tilbage i 2010 en ny og mere kompleks måde at måle lydstyrke på. Man introducerede bl.a. en ny måleenhed kaldet LUFS, som tager højde for lytterens subjektive opfattelse af lydniveauet. LUFS står for Loudness Units relative to Full Scale.
Sådan indstiller du loudness
Der findes forskellig software der kan måle LUFS-værdien af din lydfil. Læs eventuelt: Sådan overholder du loudness, for at finde ud af præcis hvordan du måler og indstiller loudness for dine lydfiler.
Skal jeg fixe det for dig?
Hvis du synes, at alt det her med loudness virker besværligt, eller uoverskueligt, så lad mig ordne det for dig.
I dag har næsten alle medier og streaming-services implementeret den nye lydstyrke-standard på deres platforme. Hver platform har dog deres egne specifikke krav til loudness. Brug oversigten nedenfor, for at finde ud af, hvilken loudness du skal benytte.
Loudness anbefalinger
Musik, podcast og lydbøger
Amazon Music
Apple Music
DR LYD
Deezer
Integreret loudness: -15 LUFS
Maksimal True Peak: -1 dB
Mofibo
SoundCloud
TIDAL
Integreret loudness: -14 LUFS
Maksimal True Peak: -1 dB
Spotify
YouTube Music
Integreret loudness: -14 LUFS
Maksimal True Peak: -1 dB
Film, TV og video
DRTV
Netflix
TV 2
YouTube
Integreret loudness: -14 LUFS
Maksimal True Peak: -1 dB
Jeg bestræber mig på at holde ovenstående anbefalinger opdateret løbende. Hvis du finder fejl eller har spørgsmål, så skriv en kommentar i bunden af artiklen, eller send mig en besked.
Joshua Lindemann
Lyddesigner & komponist
Joshua er uddannet lyddesigner og har bl.a. arbejdet for Egmont og Tiny Film. Han har en stor kærlighed til podcastmediet, elektronisk musik og lydudstyr.